連絡先
Route départementale 974 - 17
21700 PREMEAUX-PRISSEY
The Jean-Charles Rion estate, which today covers 9.5 hectares, moved to the family property in Premeaux-Prissey in August 2023 and now offers 6 new red appellations: Nuit saint Georges village and premier cru, Vosne-Romanée village and premier cru, Clos de Vougeot and Echezeaux. The estate practises integrated vinegrowing to limit inputs and produce exquisite AOP wines that are faithful to the terroir. Yields are deliberately limited and the grapes are hand-picked and meticulously sorted, guaranteeing quality berries. Vinification takes place in open stainless steel vats, with temperatures strictly monitored during alcoholic fermentation. Maceration varies from 15 days to 3 weeks depending on the appellation and the vintage, and precedes ageing in oak barrels for 12 months for the red wines, the white Bourgogne Hautes Côtes de Nuits and the Nuits-Saint-Georges premier cru blanc Les Terres Blanches (pinot blanc).
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。