Domaine Priscus, located in Saint-Bris-le-Vineux in the Yonne valley, is a family-run business founded in 1986 and committed to organic farming from the outset. Nestling on the slopes of the Bourgogne Côtes d'Auxerre appellation, it cultivates 8 hectares of vines (Pinot Noir, Chardonnay and Sauvignon Blanc) and 10 hectares of cherry trees. His wines, made with indigenous yeasts and matured in stainless steel vats or oak barrels, reflect the authenticity of a unique terroir made up of clay-limestone soils with Kimmeridgian fossils. Combining respect for nature with a quest for quality, the estate carries on a family tradition with passion and innovation.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。