連絡先
11, rue du clos du Roy - Hameau de Touches
71640 MERCUREY
Agnès Dewé de Launay, following in the footsteps of her father Paul de Launay, manages the 20-hectare family estate, mainly in Mercurey. Her aim is to bring out the personality of each terroir in each of the cuvées, from the work done in the vines (ploughing, organic amendment) and the choice of barrels right through to bottling, while preserving the purity of the aromas and the delicacy of the tannins expressed in the wines through the least interventionist winemaking possible. A cross-cutting ecological approach dictates every action taken at the estate: choice of inputs, rainwater harvesting, sheep during the winter months, favouring short circuits when choosing suppliers, etc.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。