Domaine des Chaffangeons, located in the commune of Fleurie in the Beaujolais Crus, has been in existence since 1955. The estate was created by Mr. Depardon, my grandfather, with 7ha of Fleurie. The estate was then taken over by my mother, until the 3rd generation arrived.
Since I took over, we've grown in terms of surface area, since we now work 16.5ha, but also in terms of appellation. Our production is mainly Fleurie (with various Fleurie cuvées), but we also produce Morgon, Moulin à Vent, Beaujolais Blanc and Crémant de Bourgogne. A sparkling rosé “La Bulle en Rose” and a sweet white wine “L'antidote” are registered as Vin de France.
We have a wide selection to satisfy all our current and future customers.
All our red wines are made from Gamay (red with white juice), and our white wines from Chardonnay. 30% of our grapes are harvested by hand, 70% by machine, between late August and early September, depending on the year.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。