The Domaine du Château de Messey cultivates 10 hectares of Mâcon-Village, Mâcon-Chardonnay and Mâcon-Cruzille appellation wines, all organically grown.
The Clos des Avoueries, located a few kilometres from the château in the commune of Cruzillele, is our ancestral parcel. It has clay-limestone soil and a rich and diverse biodiversity, surrounded by wild forest.
The Crêts parcel, opposite the château, in the Mâcon-Chardonnay appellation, has very chalky soil, producing mineral, chiselled terroir wines.
The Château is listed as a historic monument and has a capacity of 50 beds in the château's rooms and in the 5 adjoining winegrowers' houses. On the menu: sauna, swimming pool, wine tasting and tours of the cellars and vineyards.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。