The Moreau family, wine-growers from father to son, established themselves in Chablis in 1814. Our vines, covering a total area of 11.6 ha, are amongst the plots with the best exposure in the Chablis vineyard, from our Chablis to all of Grand Crus. The philosophy of the Christian Moreau Père et Fils estate is to work in the greatest respect of the Chablis “Terroir” in order to produce a wine of great purity, characteristic of Chablis wines. We apply an overall policy of controlling yields, allowing us to have a maximum concentration in each grape as well as the true expression of our “Terroirs” through our wines.
In order to respect our harvest, we use manual harvesting only for all our appellations and all of our grapes are selected on a sorting table.
In 2010, we began to convert all of our vineyard for organic certification. This certification is the logical conclusion of the change in our methods which are moving towards a greater respect for the vine, the harvest, the environment and future generations.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。