The Clément family estate was created in the 1900s. At the beginning, the farm was only one hectare. Today the estate covers 8 hectares, mainly Pinot Noir and Chardonnay, as well as a small part of Gamay. Part of the production is used to make Crémant des Caves de Bailly-Lapierre. The rest of the production is made in the traditional way in the cellar.
We thus produce the appellation Bourgogne Coulanges-la-Vineuse White, Red and Rosé, but also Ratafia White and Red, which we sell mainly at fairs in France and Europe, as well as at the cellar where we welcome visitors.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。