This family-run estate is located 10km south of Mâcon. It covers 10 hectares, planted with Gamay, Chardonnay, and Bourgogne Aligoté. The vines are aged 60 years on average, with some plots as old as 80. Grapes are harvested manually when they reach optimum ripeness.
The estate’s white wines include Mâcon Bussières, Mâcon Bussières Cuvée Claude Seigneuret, and Bourgogne Aligoté Clos des Bruyères. Reds include Mâcon Bussières Tradition and Mâcon Bussières Cuvée Les Devants.
The aim is to allow vinification to occur naturally in respect for the terroir, without the addition of any yeasts, enzymes, or other modifying elements. These are natural wines and as such, sometimes small deposits may be found in the bottles.
ぶどう畑の所有主や借地人は、年間をとおして仕事に取り組み、テロワール/terroirの表現を守り続けています。ぶどうを育て、ワインの醸造を手がけるほか、自ら販売まで携わっている例もあります。ブルゴーニュ/Bourgogneには3,800のドメーヌがあり、うち1,300のドメーヌがワインを自ら販売しています。平均栽培面積は8haです。
ブルゴーニュ/Bourgogneにおけるネゴシアンの役割は時代とともに複雑化しています。もともとは熟成途上のワインを買い取り、熟成と販売を担っていましたが、近年はぶどうを直接買付け、醸造そのものを手がける例もみられます。これは、自ら醸造するワインの品質を完全にコントロールするためです。
ぶどう栽培家を組合員とし、協働で醸造と販売の発展に取り組んでいます。ブルゴーニュ/Bourgogneには23の協同組合があり、ワインワイン生産の16%を占めています。